تلاش دولت انگلیس برای نجات بزرگترین سازنده هواپیما
به گزارش خبرگزاری فارس، ارزش قرارداد شرکت هواپیمایی امارات با ایرباس، 20 میلیارد دلار است که رکورد جدیدی برای شرکت ایرباس در فروش هواپیمای غول پیکر A380 به شمار می رود. شرکت هواپیمایی امارات که در حال حاضر بزرگترین شرکت بین المللی حمل و نقل هوایی در جهان محسوب می شود، بنا به اعلام رسمی مقامات این شرکت، تا کنون 38 فروند از این هواپیمای غول پیکر را به خدمت گرفته است. «تیم کلارک»، رئیس انگلیسی شرکت هواپیمایی امارات، پیشتر از تمایل شرکت خود برای خرید 30 فروند دیگر از این هواپیما خبر داده بود.
دیوید کامرون، نخست وزیر انگلیس، با اشاره به اینکه قراردادهای بیشتری برای خرید ایرباس A380 در راه است گفت: «هر ثانیه هواپیماهای زیادی به پرواز در می آیند که بالهای آنها، چرخهای آنها در انگلستان تولید شده اند و حتی بسیاری از آنها از موتورهای ساخت رولز رویس بهره می برند، و این قرارداد خبر خوبی درباره ایرباس بود».
شرکت ایرباس که به دلیل لغو قراردادهای منعقد شده توسط برخی شرکت های هواپیمایی در شرایط اقتصادی خوبی قرار نداشت، با امضای این قرارداد در پی جبران شکست های اخیر خود در سال جاری است، و به گفته کارشناسان اقتصادی این قرارداد به ناکامی های این شرکت در سال جاری پایان خواهد داد.
پیشتر و قبل از رایزنی های اخیر برای انعقاد قرار داد با شرکت هوایی امارات، مسئولان شرکت ایرباس از احتمال کاهش تولید این هواپیما به علت لغو برخی قراردادها برای خرید این هواپیماها خبر داده بودند. در سال جاری شرکت های هوایی مانند لوفت هانزای آلمان، هواپیمایی فرانسه، اسکای مارک ژاپن و اتلانتیک ایرویز انصراف خود را از سفارش های خرید داده شده به ایرباس برای هواپیمای A380 اعلام کرده اند.
درحال حاضر شرکت بوئینگ آمریکا با محصول 747-8 بزرگترین رقیب ایرباس محسب شده و بسیاری از شرکتها پس از لغو قرارداد خود با ایرباس اقدام به خرید از بوئینگ کرده اند.
مجادله ایرباس و بوئینگ در صنعت هوایی همواره یک منازعه میان دولتی بوده و علی رغم تاکید سران کشورهای اروپایی و آمریکا بر تجارت آزاد، دولت های غربی همواره به راهکارهای سیاسی برای افزایش سودآوری شرکت های خود متوسل شده اند.
صنعت هوایی آمریکا در دهه های 60 و اوایل دهه 70 میلادی در جهان مسلط بود به گونه ای که 70 درصد خطوط هوایی در انحصار بوئینگ قرار داشت. در همین دوران کنسرسیومی از کشورهای فرانسه، آلمان غربی، انگلیس،اسپانیا،بلژیک و هلند تصمیم به تقویت ایرباس گرفته و با یک ابداع جدید خلا را پر کردند به گونه ای که در سال 1979 سهم آمریکا در خطوط هوایی جهان به 58 درصد کاهش یافت.
به دنبال این ماجرا شرکت بوئینگ از ایرباس به دلیل رقابت ناعادلانه شکایت کرد و مدعی شد که حمایت دولتی از ایرباس باعث افزایش توان رقابتی آن شده است.
این حمایت های دولتی البته در حالی صورت می گرفت که ایرباسدر آغاز کار نه تنها سودآور نبود بلکه 3.5 میلیارد دلار نیز ضرر داده بود. ماجرای زیان دهی ایرباس به مجلس ملی فرانسه کشیده شد و این جمله به عنوان یک سند ثبت گردید که «در این جنگ جهانی اقتصادی حیاتی است که آن شبه مونوپولی که صنایع هوایی آمریکا در هواپیماهای میان برد و دوربرد ایحاد کرده، شکسته شود».
با این اوصاف و با توحه به موضع گیری نخست وزیر انگلیس درباره قرارداد ایرباس با شرکت اماراتی، به نظر می رسد آمریکا و اروپا مجددا وارد یک نزاع اقتصادی شده اند که در یک س.ی آن بوئینگ و در سوی دیگر ایرباس قرار دارد.